Aquesta entrada està pensada per ser una guia que vos puga servir per probar informació a l'hora de probar dades sobre el nostre treball d'investigació sobre la ciutat de Castelló al llarg de la postguerra (1938-1952).
Una font molt important és la consulta del periòdic Mediterráneo, que es pot consultar online o també físicament a l'Arxiu Històric Municipal de Castelló, que podeu probar al carrer Gaibiel, número 4 de Castelló. L'accés és lliure i només amb el DNI es pot consultar un munt de documentació (revistes, pamflets, publicacions diverses...).
No ho dubtes i si pots experimenta la màgia de la documentació original.
L'horari de l'Arxiu Històric Municipal és de dilluns a dijous de 9 a 14 hores i per les vesprades de 16,30 a 19,30 hores. Els divendres només està obert de 9 a 14 hores.
En qualsevol cas, ace ten l'accés online als seus fons:
Arxiu Històric Municipal de Castelló
Hemeroteca de l'Arxiu Històric Municipal de Castelló
Hemeroteca de l'Arxiu Històric Municipal de Castelló: Periódico Mediterràneo
Una altra possibilitat és consultar el fons de l’Arxiu Històric Provincial de Castelló, on trobareu una variadíssima documentació del període que investiguem procedent tant de fonts oficials com judicials i administrativa.
L’horari d’aquest arxiu és de dilluns a divendres de 9 a 14 hores i els dimecres de 16 a 18 hores, tot i que en estiu canvia a només pels matins. En qualsevol cas, cal mirar abans d’acudir a l’arxiu si està obert o tancat, ja que de tant en tant el seu horari està alterat per tasques de manteniment i formació del personal.
Aquest arxiu està situat a la Biblioteca Provincial de Castelló (“Biblioteca de Rafalafena”), tot i que en poc de temps està previst que es trasllade al nou edifici, situat enfront de l’Escola Oficial d’Idiomes, prop del nostre institut.
Recordeu que també és un arxiu públic, de lliure consulta, només cal presentar el DNI.
Aquest és l’enllaç a la web de l’Arxiu Històric Provincial.
També existeix el recurs a l’Arxiu de la Diputació de Castelló, on podem trobar també una gran varietat de material periodístic i oficial, entre el que destaca la consulta del “Boletín Oficial de la Provincia de Castellón”, és a dir, del BOP.
Paga la pena que busqueu aquest material per traslladar-vos al període que investiguem.
Aquest és l’enllaç de l’Arxiu de la Diputació de Castelló.
Aquest és l’enllaç de l’Hemeroteca de la Diputació de Castelló, on trobareu el BOP.
Una altra font que ens aportarà moltíssima informació, en aquest cas documental però també d’investigació, és el Repositori de l’UJI. És una autèntica aventura endinsar-se en ell, trobareu informació molt interessant i sorprenent.
Enllaç del Repositori de l’UJI
Si parlem d’investigació per estar actualitzats no podem oblidar la tasca que està fent el Grup per la Recerca de la Memòria Democràtica de Castelló, que es dedica d’una manera incansable en buscar informació i reflexionar de formes molt variades sobre la repressió franquista i la reivindicació de la memòria democràtica.
Enllaç del Grup de la Memòria Democràtica de Castelló
Les fonts que podem utilitzar són amplíssimes i el període està pràcticament sense investigar. Vos deixe ací algunes pàgines web en les que podeu trobar més informació encara. És possible que vosaltres pugueu accedir a fonts noves. Si és el cas, no dubteu en compartir-les.
Personatges protagonistes de la postguerra a Castelló
Fonts fotogràfic de l’agència Efe.
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada