NO OBLIDEM LA NOSTRA HISTÒRIA

Les investigacions històriques parlen de pràcticament 1.300 víctimes de la repressió franquista a Castelló en el període 1938-1945. Podeu trobar les explicacions als estudis històrics de Vicent Gabarda i Juan Luis Porcar, la UJI, el seu Grup d'estudis d'Història Local i Fonts Orals i el Grup per la Recerca de la Memòria Històrica de Castelló.
Amb l’arribada de les tropes franquistes a Castelló una gran quantitat de republicans van ser sotmesos a una repressió implacable que incloïa aspectes com, el pas per un consell de guerra, la presó, els treballs forçats, el pagament de multes per l’exigència de responsabilitats polítiques, la depuració laboral i l’exclusió social, entre d’altres, en un context d’odi, venjança i foment de la denúncia entre els castellonencs.
Per a molts d’aquests ciutadans tancats a la presó de Castelló, en l’actual plaça de les Illes Columbretes, cada nit era un moment de penosa angúnia. Esperaven la possible arribada del funcionari que llegia en veu alta un llistat de persones a les que les havia arribat el moment de la mort. Els que tenien la desgràcia d’haver sentit el seu nom eren lligats i conduits de matinada en camions vora el riu Sec, al costat del cementeri de Castelló, on eren afusellats sense pietat.
Castelló era una xicoteta i tranquil·la ciutat en la que, per absència de l’actual tràfic, el silenci permetia escoltar clarament els trets de fusell. Ben de matinada, un munt de dones, possibles vídues, mares o germanes, sense dormir per la tensió, acudien al riu Sec per comprovar la desgràcia i acomiadar-se, si era el cas, dels seus benvolguts.
Després del tir de gràcia i la constatació oficial de la mort, els cadàvers eren conduïts al cementeri, on eren soterrats en la part no cristiana. A ulls dels franquistes els morts no mereixien dignitat ni en la mort. El funcionari encarregat del soterrament va registrar el nom de tots i el lloc de soterrament, en una acció lloable, un gest de pietat per a les famílies.
Vuit dècades més tard els familiars han pogut sol·licitar a l’Ajuntament de Castelló l’exhumació d’aquests cadàvers, per dignificar-los. Avui en dia, aquest Ajuntament és el pioner en la Comunitat Valenciana en la realització d’aquesta tasca, necessària per recuperar la memòria històrica i tancar les ferides del passat.
El passat 27 de setembre els alumnes de 2n de Batxillerat de l’IES Bovalar, junt al professorat de Geografia i Història, visitarem els historiadors i arqueòlegs encarregats de l’exhumació dels cadàvers i vam poder comprovar un dels fets més impactants i carregats d’emoció que haurem d’estudiar  en l’assignatura d’Història d’Espanya. 
Els óssos dels afusellats rescatats de la terra ens recordaren una de les nostres principals obligacions com a ciutadans: no oblidem la nostra història.





Comentaris