L'HOLOCAUST


Acabem la Segona Guerra Mundial amb l’estudi de l’experiència dels camps d’extermini nazis, coneguda com l’Holocaust, un dels aspectes més espectaculars i vergonyosos de la Història Contemporània. El tema és important i mereix una atenció especial. Per si vos ha interessat algun dels aspectes que hem tractat en classe vos presente alguns suggeriments que vos poden obrir camins per investigar i completar la informació al vostre abast. 

Primer vos comentaré alguns llibres que tracten el tema, normalment escrits per supervivents dels camps d’extermini. Tots tenen l’atractiu de constituir una font d’informació de primera mà sobre allò que s’hi va experimentar. Després vos propose algunes pel·lícules, algunes d’elles pràcticament d’obligat visionat per la seua intensitat i capacitat per traslladar-nos a aquell moment històric. També vos facilite l’enllaç dels dos documentals que hem vist a classe, per si voleu mirar-los amb més tranquil·litat. Finalment, vos propose visitar alguna pàgina web sobre el tema. Espere que vos siguen d’utilitat tots aquests recursos.

LLIBRES



Sin destinto, d’Imre Kerstez és un dels llibres més profunds sobre l’experiència als camps d’extermini. L’obra d’aquest autor, guanyador del Premi Nobel de Literatura, gira al voltant d’aquesta experiència, que va marcar l’autor per sempre.



Necròpolis, de Boris Pahor parteix de la visita d’un antic presoner del camp de concentració en l’actualitat. Est tracta d’una crítica a la conversió dels camps de concentració en una espècie de parcs temàtics on els visitants banalitzen els camps.




Si això és un home, de Primo Levi, és, potser, el millor llibre sobre l’experiència en els camps d’extermini, una lectura quasi obligatòria per qui vullga endinsar-se en el tema i un referent moral i humà a tots els nivells. Si heu de triar un llibre sobre el tema no dubteu en que siga aquest. Podeu continuar l’experiència de l’autor amb les seues memòries quan va eixir del camp. Què va ser dels presoners alliberats? Van tindre una bona vida? Ho trobareu a La treva.


El largo viaje, de Jorge Semprún, són les memòries de l’escriptor, intel·lectual i polític espanyol Jorge Semprún, que va ser internat al camp ben jove, una lectura molt recomanable.

 

El sol de extinguió en Mathausen són les memòries de Francisco Batiste, un home de Vinaròs que ens narra les seues experiències als camps d’extermini. És un llibre ben escrit, ple de detalls imprescindibles, escrit per un castellonenc. Podeu trobar el llibre a les biblioteques públiques.
  

Voleu conèixer els números, procedència, itinerari, resultat final i altres detalls dels castellonencs que van passar per un camp d’extermini. Ho teniu tot al llibre Libro Memorial. Españoles deportados a los campos nazis (1940-1945). Fa uns cursos vam fer un treball d’investigació en classe i va ser molt interessant.
 Imprescindibles són els diaris d’Anna Frank, un clàssic esgarrifós que mostra tota la crueltat de la Segona Guerra Mundial i la tristor dels temps successius. Podeu consultar el mateix diari, però també la seua biografia en còmic. Només heu d’anar a la biblioteca del nostre centre i dur-vos-la a casa. Visiteu la casa museu d'Ana Frank. Molt recomanable.

PEL·LÍCULES

1.    El Pianista.

2.    La lista de Schindler.

3.    La zona gris.
4.    El fotógrafo de Mauthausen. (protagonizada per Mario Casas)
5.    La vida es bella.

6.    El niño del pijama de rayas.

7.    El juicio de Nuremberg.

DOCUMENTALS

1.    Shoah.

2.    Mautahusen, el deber de recordar.

3.    Francisco Boix, un fotógrafo en el infierno.

No vull acabar sense recomanar-vos que visiteu la pàgina web del Museu de la Història de l’Holocaust i el Monument als jueus d’Europa assassinats de Berlín. Si voleu més informatie sobre el Camp de Mauthausen punxeu aquest enllaç.

Ja hem comentareu si algun d’aquests recursos vos ha segut d’utilitat.

Comentaris