ITINERARI PEL CASTELLÓ REPUBLICÀ


Avui la classe de 1r de Batxillerat Humanístic ha realitzat l’activitat “Recorregut per l’itinerari republicà de Castelló”. 
Joan Miquel Palomar, historiador del Grup per la Recuperació de la Memòria Històrica de Castelló ens ha explicat alguns dels aspectes més significatius de l’etapa republicana a Castelló.  
Totes les etapes històriques van deixant petjada en la configuració de les ciutats. A Castelló existeixen molts elements que van ser creats durant l’etapa republicana. Joan Miquel ens ha ensenyat el significat del Templet del Parc Ribalta, ens ha ajudat a conèixer l’evolució històrica de l’escut de la ciutat i ens ha explicat els efectes més importants de la guerra civil. Com no podia ser d’una altra forma hem visitat el refugi antiaeri de Castelló, amb la seua exposició permanent i l’homenatge als morts a causa dels bombardejos feixistes. L’excursió no ha deixat de banda aspectes tan interessants com l’anàlisi de l’edifici de Correus, la visita a l’edifici conegut com Casa Matutano, on en 1932 es van establir les Normes de Castelló, que posaren les bases gramaticals del valencià, l’homenatge a Francesc González Chermà, primer alcalde democràtic i republicà de Castelló i hem acabat amb una interessant explicació sobre l’obelisc del Parc Ribalta, que commemora la llibertat i constitueix un autèntic repàs de la història contemporània castellonenca.
Per arrodonir una jornada tan especial hem acabat l’excursió davant l’escultura que ret homenatge a l’il·lustrat Pierre Méchain, qui va morir a la nostra ciutat en un dels seus viatges per determinar la mesura exacta del metre. L’alumne Gwendal Martín, un autèntic expert en la matèria, ens ha aclarit alguns dubtes sobre l’estada d’aquest revolucionari a Castelló.
Així hem acabat una jornada en la que hem comprovat com la història és present en la nostra vida i en el nostre entorn, i com tot el que estudiem a classe ens serveix per entendre millor la nostra vida. Amb tot, el debat d’idees i la convivència fora de l’aula han segut fantàstics.
Enhorabona a tots i gràcies a Joan Miquel Palomero i al Grup per la Recuperació de la Memòria Històrica de Castelló per la seua tasca d'investigació i  rescat de l’oblit de la nostra història.

















































Comentaris