VIATGES PER HISPÀNIA

Com a activitat final de la segona avaluació en el grup 1r ESO C/D hem plantejat el repte de confeccionar un VIATJE PER HISPÀNIA. Després de conéixer la civilització romana i d’investigar les seues vies, ciutats i monuments, era el moment de posar en pràctica allò que havíem donat a classe. 
Els i les alumnes havien d’inventar-se una història protagonitzada per un personatge fictici (un esclau, un comerciant, un camperol, un soldat, uns turistes, etc.) que passara per almenys cinc ciutats d’Hispània.
El repte era investigar quines eren i com eren les vies que passaven, així com els principals vestigis i monuments romans que encara hi perviuen. Aquest treball havia de combinar treball a l’aula i a casa, però la dedicació més important havia de ser en classe. S’havia de buscar tot tipus de material i informació, com ara evolució dels noms de les ciutats, característiques i estat dels monuments, pervivències de la cultura romana en la nostra cultura, receptes de cuina, fotografies, dibuixos, etc.
La majoria dels grups optaren per fer un DIARI en el que es reflectiren les aventures que s’anaven tramant, les incidències en cada ciutat, com era el paisatge, els recursos que hi havien, etc. Com a recolzament, disposaven d’informació passada pel professor. Un grup optà per fer una COLUMNA HISTORIADA, en la que de forma molt original es contava la història.
La segona fase del treball consistí en fer un mapa gegant d’Hispània, amb l’ajuda del canó de llum que disposem a l’aula, en el que cada grup, amb distints colors, apuntà la ruta que s’havia inventat i les ciutats on passaven.
La tercera fase del treball consistia en l’explicació oral del procés d’investigació i la presentació del treball realitzat. Tots hi devien participar i van haver nervis i rialles, però finalment ho vam aconseguir. Un dels grups inclús muntaren amb clicks l’escenografia d’una de les seues aventures. Imaginació al poder!
Finalment, el pròxim dimarts 7 de maig tenim prevista la VISITA A L’AULA del doctor, arqueòleg i professor de la Universitat de València FERRAN ARASA, un dels màxims especialistes de l’arqueologia castellonenca i valenciana, que ens explicarà com era la Via Augusta, que passa molt prop de Castelló i Borriol. Escoltarem atentament les seues explicacions i els alumnes tindran l’ocasió de fer totes les preguntes que vullguen. Un autèntic luxe a classe que no hem de desaprofitar.
Amb aquesta activitat haurem treballat les competències escrites, orals, d’aprendre a aprendre, a valorar el nostre patrimoni cultural, a compartir i conviure i ens ho hem passat molt bé a l’aula.  Amb ella, posem pràcticament el punt i final als continguts d’Història del nostre curs. Ens espera la Geografia i noves sorpreses i aventures.
























Comentaris