VIATGES PEL MÓN: LLIBRES D'HISTÒRIA


VIATGES PEL MÓN: HISTÒRIA
Aquest any el Pla Lector del nostre centre és Viatges pel món, un tema interessant des de molts punts de vista que mescla curiositat científica, aventures, passió, descobriments i afecta a totes les branques del saber. Sense dubte, és un tema especialment apassionant per a un historiador. Buscant en la meua biblioteca personal puc destacar algunes lectures que es poden trobar a les tendes i també a les biblioteques públiques. Si vos animeu a la lectura d’aquest o altres llibres començareu un camí del que mai vos en penedireu. 



1.    C.A., GONZÁLEZ, Homo viator, homo scribens. Cultura gráfica, información y gobierno en la expansión atlántica (siglos XV-XVII).
    Aquest llibre repassa l’experiència dels primers viatgers, des de l’Edat Mitjana i al llarg de l’Edat Moderna. Viatjar era una experiència minoritària que sovint implicava la mort. Per això, els viatger que aconseguien la proesa de tornar viu dels seu viatge, amb la seguretat que pràcticament ningú no ho comprovaria, es dedicaven a contar fantàstiques històries, moltes vegades increïbles. Per això, la paraula “viatger” començà a assimilar-se a “mentider”, fins que els mitjans tecnològics van començar a convertir l’experiència del viatge en normal i assequible. Un llibre recomanable per conèixer l’evolució del concepte de viatge i viatger.



2.    J. TURNER, Las especias. Historia de una tentación.
No es tracta d’un llibre de viatges, però inclou una de les explicacions més completes i coherents dels primers viatges dels europeus a Àsia i al voltant del món, sempre a la recerca de les preuades espècies. Les espècies eren un bé de luxe des de l’Antiguitat. Servien per millorar el menjar, perfumar, ambientar, curar, distingir-se socialment i un munt de coses més. Per això el seu preu era altíssim i justificava un arriscat viatge. Des de l’Antiguitat els europeus van recórrer tot tipus de rutes per connectar amb Àsia i arribar al mític país de les espècies. Això va provocar l’arribada dels conquistadors portuguesos, castellans i holandesos que, entre d’altres, dominaren i explotaren les societats asiàtics. Una història apassionant sobre aquests viatges que provocaren l’arribada a Amèrica i la primera volta al món.



3.    F. FERNÁNDEZ-ARMESTO, Los conquistadores del Horizonte. Una historia mundial de la exploración.
Felipe Fernández Armesto és un historiador especialitzat en la història de la comunicació i les exploracions. En aquest llibre fa un seguiment exhaustiu sobre la història de les exploracions humanes del planeta, des de pràcticament la prehistòria fins l’any 2000. És una referència a l’hora d’entendre perquè l’home ha sentit, des de sempre, l’impuls de conèixer el món i explorar-lo.



4.    D. MUÑOZ, El Grand Tour. Guía para viajeros ilustrados.
Aquest és un llibre divertit. Es tracta d’una recreació de com s’organitzaven els viatges de la burgesia europea, especialment britànica, a la mítica Itàlia, a beure en les fonts de la saviesa clàssica. Els joves de les més afames famílies de la burgesia britànica s’iniciaven en la vida amb un viatge a Itàlia que incloïa la visita de museus, l’estudi de les fonts clàssiques i l’admiració de l’arquitectura romana, tot i que s’acabava per convertir en una experiència vital intensa relacionada amb el clima, el menjar i la sensualitat del mediterrani. En aquest llibre comprovem en què consistia aquest viatge, com s’organitzava, quins eren els seus perills i descobriments i els recorreguts més freqüents. Els joves solien quedar marcats per a tota la vida.



5.    A. WULF, La invención de la naturaleza. El nuevo mundo de Alexander von Humboldt.
Es tracta de la biografia del geògraf i naturalista més important dels segles XVIII i XIX, amb el permís de Charles Darwin. A través de la vida d’aquest científic l’acompanyem pels seus viatges al llarg del món, des d’Europa a Àfrica i Àsia, pugem a volcans, visitem illes desconegudes, escalem muntanyes i, sobre tot, descobrim que l’impuls del viatger és l’afany de coneixement, la curiositat permanent per saber més. 



6.    R. SOLÉ,  El gran viaje del Obelisco. De Luxor a París.
A principis del segle XIX es va organitzar un dels viatges més curiosos i espectaculars de la història: el trasllat d’un dels obeliscs del temple de Luxor, a Egipte, a París. Al llarg de les pàgines d’aquest llibre acompanyem els enginyers francesos per riu Nil en el seu afany de trobar la manera de traslladar un delicat obelisc pel riu Nil, el mar Mediterrani, l’oceà Atlàntic i el riu Sena, en el seu camí a París. Va ser una autèntica proesa. Avui en dia aquest monument de més de dos mil anys és el més antic de la capital francesa.



7.    C. MORATÓ, Las damas de Oriente. Grandes viajeras por los países árabes.
Cristina Morató és una periodista especialitzada en narrar l’experiència de grans viatgeres i exploradores del segle XIX. En aquest llibre trobem l’experiència de set dones que es van sentir arrossegades per la passió per Orient, bé en companyia d’homes, bé assoles. Cada una d’aquestes històries són prova que les dones també van participar en l’aventura dels descobriments, tot i que ho tenien més difícil que els homes en una època encara masclista. Cada biografia obre els ulls a aspectes insòlits i interessants, com, per exemple, el paper d’Orient en la producció literària i la vida d’Àgatha Christie.



8.    T. JEAL, En busca de las Fuentes del Nilo.
Si t’apassionen les expedicions i les aventures que pretenien conèixer què hi havia en els espais en blanc en els mapes. Si vols saber com era una expedició per explorar Àfrica, quines eren les aventures dels seus protagonistes, amb quins perills s’enfrontaven i quines meravelles van observar aquest és el teu llibre. Tim Jeal ens explica com es va organitzar la famosa expedició de Richard Burton i John Speke a la recerca de les Muntanyes de la Lluna, és a dir, a la recerca de les fonts del riu Nil, un misteri que torturava el coneixement humà des de l’Antiguitat. Aventures, perills, emoció, sentiments i coneixements geogràfics omplen les pàgines d’aquest llibre imprescindible. 



9.    E. MARTÍNEZ, Viajes al centro de la Tierra. Noticias literarias, de Homero a Jules Verne.
Aquest llibre ha vist la llum fa poc. Es tracta d’un repàs de com la curiositat humana ha donat resposta, des de la geografia, la història i la literatura, a una qüestió desconeguda: com és l’interior del nostre planeta. L’autor, Eduardo Martínez de Pisón, és un geògraf erudit, expert en l’obra de Jules Verne, que de forma lliure, amena i rigorosa repassa les històries que, des de l’Antiguitat, han donat resposta a aquest enigma, a través d’històries sobre coves, volcans, galeries subterrànies i tota mena de viatges imaginaris. Naturalment, l’anàlisi de la novel·la de Jules Verne “Viatge al centre de la Terra”, ocupa un lloc important en el llibre i, gràcies a ell, descobrim que Verne era un autor que estava al dia de totes i les darreres teories científiques. Quan acabem el llibre ens queda la sensació que tota l’obra de Verne mereix una oportunitat.



10. J. JAYME, Pioneros de lo imposible. Hitos de la exploración contemporània.
Sabeu què és un tepuy? I el Roraima? Sabíeu que encara queden llocs de la Terra per explorar? Quins són els darrers indrets geogràfics en ser descoberts? Com van ser les aventures de les principals exploracions dels segles XIX i XX? Com es va descobrir les misterioses i mítiques fonts del riu Nil? Com va ser la primera pujada a una muntanya de més de vuit mil metres d’altura? Si voleu endinsar-vos en la selva, en el calorós desert, en el gelat Pol Sud, sentint la passió pel desconegut, podeu llegir aquest apassionant llibre en el que trobareu tot l’esperit d’aventures reals que necessiteu. Sense dubte, aquest és un llibre apassionant.

Comentaris