EL DESASTRE D'ANNUAL (1921)


Es compleix ara el centenari d'El Desastre d'Annual (1921), una de les derrotes més importants i impactants de la Història Contemporània d'Espanya. Aquesta derrota militar va suposar un colp molt fort pel prestigi de l'exèrcit espanyol, que intentava refer-se de la depressió en la que estava sumit després de la contundent derrota a Cuba. 
Com hem vist a classe, la possessió per part d'Espanya de territoris colonials a Àfrica va suposar, a banda d'un negoci ple d'oportunitats econòmiques, una mostra del prestigi d'Espanya, dins el context imperialista de finals del segle XIX. No hem d'oblidar que va ser el primer conflicte bèl·lic que es va poder seguir a la premsa escrita de masses i que els soldats afectats pertanyien, en la seua immensa majoria, a famílies humils de treballadors. L'impacte d'aquest colp militar va ser, doncs, molt gran, i la investigació sobre el que va passar, amb el conegut Expedient Picasso, i la presumpta implicació del rei Alfons XIII, van posar en perill el sistema de la Restauració, un model polític que estava ja en crisi. 
Com que es compleix el centenari d'aquest important fet militar no és descartable que puga aparéixer a les proves PAU, un motiu més per preparar adequadamente aquest tema. 
Vos deixe alguns recursos:

 En aquesta pàgina web de la Real Academia de la Història que m'ha facilitat el professor Carlos Font trobareu un munt de recursos sobre el tema. Paga la pena perdre temps en mirar els documents, les fotografies, els mapes, etc.

Aquest vídeo de RTVE és molt útil. Ací trobareu un documental molt recomanable.

Vols estudiar escoltant un podcast de RNE? No t'ho penses, trobaràs una magnífica explicació en aquesta direcció. Aquest és el recurs que més vos recomane.

Ací pots trobar informació sobre l'Expedient Picasso.

Vols llegir directament l'Expedient Picasso? (és molt interessant)

Ací tens informació sobre Abd-elKrim. I la seua biografia.



Comentaris