CANVIAR EL MÓN: LA REVOLUCIÓ FRANCESA


La revolució francesa va ser una experiència que va canviar per sempre més Europa. Res ja no seria igual. Malgrat la tornada del feudalisme i l’absolutisme a partir de la derrota de Napoleó en 1814, amb el període conegut com a Restauració, la població europea, que havia experimentat la nova forma de viure, ja no es resignà a tornar als temps passats.

La revolució es va basar en els punts fonamentals de la Il·lustració: raó, igualtat, llibertat, propietat privada. Els revolucionaris tractaren que la nova vida es basara no en les creences religioses sinó en la raó i, per tant, plantejaren un canvi total en l’organització de la vida. Per a ells, la revolució marcava un punt d’inflexió total en el desenvolupament de les societats humanes, l’inici d’una nova era. Aquesta nova etapa havia de ser insuperable per científica, per estar basada en criteris estrictament racionals. 

Per això van crear tota una sèrie de canvis que abastaren els principals aspectes de la vida quotidiana dels ciutadans.  Per exemple, crearen un nou calendari, basat en el cicle agrícola

Canviaren la forma de mesurar el temps, amb nous rellotges de 10 hores diàries



Superaren l'anarquia que suposava que cada localitat tinguera unes unitats de mesures diferents amb la creació d'unes noves mesures universals, és a dir, vàlides per tothom i per sempre, com el quilo, el litre i el metre, que són les que la majoria de països actualment utilitzem.


També plantejaren una nova forma de divisió provincial per a França, tenint en compte els principis d'equilibri i de racionalitat quant al tamany, la població que hi vivia, els recursos econòmics, etc.



Com podem comprovar es tractava d'una aventura apassionant: la creació d'un món nou, més just i racional.






Comentaris